четвртак, 27. септембар 2018.

STRAHINJA SA NBA ZVEZDAMA

Momak iz Banje Koviljače igra košarku u Kini



Srpski košarkaški internacionalac Strahinja Mladenović, rodom iz Banje Koviljače, nastupa u Kini za jedan tamošnji klub, igrajući revijalne turnire u ovoj dalekoj zemlji.
Ugovor sa jednom menadžerskom kompanijom, u kojoj je košarkaški konsultant njegov bivši saigrač Miloš Sekulić, potpisao je  u aprilu ove godine.
Predviđeno je da Strahinja boravi u Kini trinaest meseci i da za to vreme odigra seriju turnira, po ovoj najmnogoljudnijoj zemlji.
"Kina ima svoju prvu i drugu ligu, gde klubovi imaju pravo samo na dva stranca, uglavnom NBA igrača. Ovo što ja igram je po sistemu turnira. Jednom mesečno se organizuju turniri u jednom gradu sa po četiri ekipe, koji traju do sedam dana", pojasnio je Mladenović u razgovoru za Novine Banjske.
Zadovoljan je dosadašnjim učinkom u duelima sa ekipama iz Australije, Južne Koreje i domaće ekipe iz najače kineske CBA lige sa NBA igračima. Mladenović koji igra na poziciji krila, prosečno je po utakmici postizao 11,3 poena. Interesovanje za ovakve mečeve je veliko i na njima se okupi i do 20.000 ljudi.
"Trenutno boravim u gradu Donguanu, gde treniram i provodim slobodne vreme. Najviše se družim sa mojim velikim prijateljem Milošem Sekulićem, koji mi je najviše pomogao da se što bolje uklopim u novu sredinu. Izlazimo u grad sa nekolicinom naših trenera i igrača, koji ovde takođe imaju angažman", rekao je Mladenović.
Zadovoljan je i sa hranom, ali priznao je da nije probao pseće ili zmijsko meso, koje se tamo normalno konzumira.
"Dongguan je veliki živopisan  grad na jugu Kine sa oko osam miliona stanovnika. Samo pre desetak godina bio je selo sa dva miliona ljudi. Klimatski uslovi su veoma povoljni i dobro sam se prilagodio životu u ovoj dalekoj zemlji", napomenuo je Strahinja.
Priznao je da ga ponekad uhvati nostalgija za rodnim krajem, ali je svestan zašto je ovde došao i da mora izgurati ovaj period bez rodbine i prijatelja.
Mladenović ima zavidnu karijeru u mlađim uzrasnim kategorijama, igrajući sa Bogdanom Bogadnovićem i drugim sadašnjim košarkaškim zvezdama.
Košarku je počeo da trenira sa sedam godina u Loznici. Kadetski i juniorski staž proveo je u FMP-u, sa kojim je osvojio prvenstvo Srbije i Evroligu u omladinskoj konkurenciji 2009. godine. Bio je kapiten tima koja je osvojila Evroligu, na završnom turniru u Berlinu. Sledeće sezone osvojili su drugo mesto u Evroligi, a u sastavu je bio i Bogdanović. Igrajući za kadetsku državnu reprezentaciju 2008. godine na prvenstvu Evrope u Peskari, gde je osvojeno peto mesto, Strahinja je bio prvi strelac prvenstva, u konkurenciji Jonasa Valančiunasa, Lea Vestermana, Evana Furnijea i Alesandra Đentilea, sada velikih košarkaških asova.
Sa kadetskom reprezentacijom Srbije na Evropskoj Olimpijadi mladih (EYOF) u Beogradu 2007. godine osvojio je bronzanu medalju. Učesnik je Jordan Brand clasic kampu u Atini u februaru 2008. godine, na kojem je učestvovao i sadašnje NBA zvezda Enes Kanter.
Prošle godine bio je član Sloge iz Kraljeva, koja se takmiči u Košarkaškoj ligi Srbije, a tokom seniorske karijere nastupao je i za Slobodu iz Užica, Crnokosu iz Kosjerića, kao i Bratunac i Drinu iz Zvornika iz Republike Srpske.

Pored košarke, predhodnih pet godina aktivno i dosta uspešno igrao je i basket. Sa ekipom Gladijatori iz Ugljevika u Republici Srpskoj, osvojio je nekoliko jakih internacionalnih turnira, a izborili su i Masters turnir u Lozani.
foto privatna arhiva
--------------------------------------------------------------------

Нема коментара:

Постави коментар