недеља, 9. септембар 2018.

KIČICA I FUDBAL U SRCU

Brat i sestra Đorđe i Jovana Stevanović snagom talenta bore se sa hendikepom


ZVORNIK - Sedamnaestogodišnji Đorđe Stevanović i dve godine mlađa sestra Jovana iz Karakaja, od rođenja su gluvonemi ali se snagom talenta trude da žive kao i svi mladi. U tome im pomažu otac Dragan i majka Ilinka, školski drugovi, ali i polaznici Slikarske radionice "Paleta" iz Zvornika i u ženskom fudbalskom klubu "Radnik Bumerang" iz Bijeljine.
Đorđe pohađa smer za električare u Tehničkom školskom centru u Karakaju po prilagođenom programu a Jovana je učenica devetog razreda Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Čelopeku.


- Đorđe je od malena počeo da crta, a Jovana je jurila za loptom sa decom iz komšiluka. Za svoj uzrast su veoma posvećeni slikarstvu i fudbalu. Dobri su učenici, a u porodici se skoro i ne primećuje njihov hendikep. Oni žive svoj san, a mi se trudimo, koliko možemo da i to omogućimo, priča nam majka Ilinka , dok nam Đorđe pokazuje portrete od kojih zastaje dah, a Jovana  ređa medalje i priznanja koje je osvojila kao kadet u klubu.
Za Đorđev talenat saznao je akademski slikar Jovo Lalić i pozvao ga u "Paletu" a podržala ga je i gradska uprava u Zvorniku.
- Đorđe i ja komuniciramo rukama i blagim osmesima. Maksimalno je posvećen, radi i stvara  fascinantne portrete grafitnom olovkom. Kada dođe vreme kontaktiraću sa profesorima, koji bi mu pomogli u daljem usavršavanju, kaže nam Lalić, verujući u svog učenika.
Jovana se pre pet godina uključila u FK "Radnički" iz Karakaja, koji je osnovao nekada poznati fudbaler Marinko Kuvač, kome je zahvalna za svoj fudbalski napredak.


- Ubrzo su njen potencijal uvideli u FK "Radnik Bumerang" i pozvali je da dođe kod njih. Najboqi je strelac kadetske ekipe. Boravila je u kampu za reprezentativke BiH za kadete u Zenici, gde je ostavila odličan utisak i svi su bili zadovoljni njenim talentom i radom. Koliko je dobro prihvaćena govori i to što su druge devojčice i stručni štab počele učiti znakovni jezik, kako bi bolje kontaktirali sa njom, dodaje majka Ilinka, dok je tata Dragan bio na poslu u Komunalnom preduzeću u Zvorniku.


Za sada gradska uprava u Zvorniku snosi troškove Đorđevog boravka u "Paleti", ali troškove odlaska Jovane u  Bijeljinu na treninge i takmičenja snose roditelji. Dokle će moći sa jednom radničkom platom da čine za dobro svoje dece, ostaje da se vidi. Zato bi šira zajednica trebalo da pomogne da ovo dvoje mladih ljudi, nadvladaju svoj hendikep i razviju talente koje poseduju.
Drago Gajić 

Нема коментара:

Постави коментар