четвртак, 4. октобар 2018.

VOŽNJA BICIKLOM PO NETAKNUTOJ PRIRODI

Planinski biciklizam sve popularniji u Loznici


Planinsko biciklističko društvo "Biciklo" iz Loznice, nastalo je iz želje jednog čoveka da lepote svog kraja, vozeći bicikl, pokaže drugima i da ljude vrati u prirodu. 
To je u razgovoru za Novine Banjske izjavio pokretač i predsednik društva Zoran Bogićević Rakun. 
"Sve je počelo pre pet godina snimanjem gpx trekova telefonom. Zatim sam pokrenuo sajt www.biciklo.rs. Ubrzo se pojavilo još ljudi i krenuli smo u akcije", prisetio se početaka Bogićević.
U međuvremenu obeleženo je preko 350 km planinskih staza na Ceru, Gučevu, Boranji, Tronoši i Tršiću, Radaljskom jezeru, pa sve do Donje Trešnjice. 
Odštampane su karte sa stazama i opisom za četiri planinska venca, održana motivaciona predavanja u osnovnim i srednjim školama, organizovane biciklističke i planinarske akcije sa decom. 
"U predhodnih pet godina, u vožnjama koje smo organizovali bilo je preko 500 učesnika. Među njima je bilo i gostiju iz Amerike i nekoliko evropskih zemalja, koji su čuli za nas zahvaljujući promociji na inostranim sajtovima i društvenim mrežama", naveo je Bogićević.
Kao najznačajniji rezultat rada društva, označio je sportsko rekreativnu vožnju biciklima na planini Gučevo, nazvana "Gučevska montibajk bitka (MTBitka)".
Zamišljena je kao sportska, rekreativno-edukativna vožnja, koja učesnicima pruža osam sati druženja u živopisnom ambijentu planina Gučevo, Boranja, Mačkovog Kamena. Tokom Gučevske montbajk bitke savladavaju elevaciju od oko 1.800 metara.
"Trasi smo pridodali epitet ‚‚edukativna‚‚ jer učesnici prolaze krajem bogate istorije, značajnih ličnosti i događaja. U pauzama zahtevnih uspona i pravih ‘’single-trail’’ spustova, saznaju ponešto o danima velikog junaštva i stradanja na obroncima Gučeva tokom 1914. godine", pojasnio je Bogićević.
Ove godine peti put zaredom, vožnja je održana 23 septembra, a biciklistilki karavan krenuo je  iz centra Banje Koviljače. 
Učestvovalo je pedesetak ljubitelja brdskog biciklizma iz Loznice, kao i još nekoliko gradova iz Srbije i Republike Srpske.
Trasa duga 42 kilometra, išla je preko obronaka Gučeva, Boranje, sve do Mačkovog kamena. 
"Bila je ovo do sada najbolje organizovana vožnja, a učesnici su uživali u lepom vremenu, vozeći se prekrasnim prirodnim krajolicima", istakao je Bogićević.
Foto: Zoran Bogićević Rakun - privatna arhiva 













Нема коментара:

Постави коментар