субота, 6. април 2013.

Ambasadori Velike Britanije i Australije posetili Loznicu



Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport i ambasadorka Australije dr Helena Stadert u četvrtak su posetili Loznicu, gde su u razgovoru sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem posebno istakli dobar geografski položaj ovog grada.
Služba za informisanje Grada Loznice, saopštila je da su ambasadori iskazali i zadovoljstvo infrastrukturnom opremljenošću, postojanjem industrijske zone, bogastvom prirodnih resursa i kulturnih dobara na lozničkom području.
 
U razgovoru sa gostima gradonačelnik Petrović predstavio je aktivnosti koje grad preduzima na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i pozvao privrednike dve zemlje da investiraju u Loznicu. Ambasadorima su putem prezentacije prikazani investicioni potencijali grada u oblasti industrije, poljoprivrede i turizma.
Gosti i domaćini složili su se oko velikih očekivanja i mogućnosti koje donosi rudnik jadarita i konstatovali da eksploatacija ovog minerala može značajno unaprediti privredni razvoj Loznice, ali i čitave Srbije.
Preradom jadarita dobija se litijum, a procene su da se oko 20 procenata svetskih zaliha litijuma nalazi u okolini Loznice, navodi se u saopštenju Gradske uprave.
Gosti su nakon razgovora, obišli nekoliko lokacija na kojima multinacionalna kompanija Rio Tinto sprovodi istražne radnje vezane za rudu jadarita, a potom i Muzej Jadra gde su se upoznali sa bogatom istorijom lozničkog kraja.


Нема коментара:

Постави коментар