недеља, 31. март 2013.

Inicijativa za gradsku opštinu


Mestani Banje Koviljače pokrenuli su zvaničnu inicijativu za formiranje gradske opštine u okviru grada Loznice. Savet Mesne zajednice (MZ) doneo je odluku o pokretanju inicijative 25. marta, a  za podnošenje zahteva Gradskom veću, potrebno je prikupiti potpise deset odsto od ukupnog broja birača, kojih je trenutno oko 5.100.

Stanimir Vezilić
Predsednik Saveta Stanimir Vezilić rekao je za naš blog, da će ukoliko Skupština grada prihvati takav zahtev, uslediti referendum na kome bi se građani izjasnili o predlogu za formiranje gradske opštine.

Potrebno je da se o tome pozitivno izjasni više od polovine upisanih birača. Opravdanost inicijative Banje Koviljače da dobije status gradske opštine, trebalo bi uskoro da potkrepi i eleborat koji je u izradi. Vezilić smatra da stepen privrednog i društvenog razvoja Banje Koviljači, kao i materijalni, tehnički i kadrovski uslovi omogućavaju obavljanje poslova gradske opštine.

Loznica je krajem decembra 2007. godine usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije dobila status grada. U međuvremenu je 8. oktobra 2008. godine gradska skupština usvojila Statut grada, kojim je pored ostalog predviđena mogucnost formiranja gradskih opština.

Нема коментара:

Постави коментар