понедељак, 21. јануар 2019.

SLOŽNO DO UBIRANJA PLODOVA SVOG I PČELINJEG RADA

Porodica Vladana Jakoviljevića iz Loznice, jedna je od retkih u ovom kraju, koja se profesionalno i dosta uspešno bavi pčelarenjem.


Vladan sa suprugom Ljubinkom i troje dece, mnogo radi, ali kako tvrdi, može da živi od meda i medenih proizvoda.
Pčelarenju ga je, to ne krije, naučila supruga Ljubinka, a nju njen otac Milivoje i majka Radmila Božić.
Počeli su sa nekoliko košnica amaterski, da bi sada  prestigli 400 pčelinjih zajednica i postali su priznati pčelari u ovom delu Srbije.
Porodica Jakovljević je do 2000. godine imalo privatno trgovinsko preduzeće petnaest godina, ali kako je posao išao slabo, počelo se razmišljati o nekoj drugoj delatnosti.
"Razgovarao sam sa prijateljima koji su imali sličnih problema u privatnom biznisu i izbor je pao na pčelarstvo. Kupio sam pčelarski kamion sa praznim košnicama. Pošto je tast imao svoje košnice počeli smo sa razrojavanjem i malo po malo stigli do 400 košnica. Bilo je teško, dizali smo kredite, zaduživali se jer smo uz košnice morali nabaviti i potrebnu opremu, da bi bili uspešni pčelari", priča Vladan.
U početku su selili košnice u potrazi za boljom pašom, ali su u poslednje vreme kupili parče zemlje i stacionirali se sa društvima u selima Stupnica i Šurice u lozničkoj opštini.
"Ovo naše podneblje je bogatom bagremom i mi najviše i proizvodimo bagremom med. On je i najinteresantniji za strano tržište jer mi dosta izvozimo. Pored meda mi proizvodimo i polen, pa smo nabavili i sušaru kapaciteta 50 kilograma. Ove godine smo sakupili oko 300 kilograma  sušenog polena i sve smo izvezli u Nemačku", dodao je Vladan.
Porodica Jakovljević med predaje firmi "Medino", koja otkupljeni med plasira na tržište Norveške. Vladan je sa još nekolicinom istaknutih pčelara iz Srbije i predstavnicima firme "Medino" boravio nedavno u ovoj skandinavskoj zemlji, gde se upoznao sa radom tamošnjih pčelara.
U pčelarenju je zavisnost od prirode, odnosno paše velika, pa se uz vađenje meda mora baviti i drugom proizvodnjom.
"U poslednje vreme proizvodimo i propolis, nešto voska za vlastite potrebe, ali se bavimo i prodajom društava, mada ide teško jer je tržište dosta zasićeno. Dosta izvozimo na inostrano tržište,  ali gradimo i sopstvenu maloprodajnu mrežu. Takođe smo prisutni i na najvećem broju izložbi meda u regionu, sve u cilju prodaje", kaže Vladan.
On je zadovoljan kako država pomaže pčelarima i pčelarstvu kao korisnoj grani privrede.
"Prošle godine primili smo subvenciju od oko šest evra po košnici, i imali smo naknadu od države u iznosu od 40 do 50 odsto vrednosti kupljene opreme. Takođe možemo koristiti povoljne kredite koji nisu vezani za čvrstu valutu", kaže Vladan.
Od proizvodnje meda i drugih proizvoda porodica Jakovljević može lepo da živi.
"Supruga Ljubinka je bila moj prvi učitelj u pčelarstvu ali sam je prevazišao. Od troje dece, koja takođe pomažu, najmlađi Stefan ima najviše afiniteta prema pčelarenju i on će me najverovatnije naslediti u toj proizvodnji", napominje Vladan Jakovljević.





Drago Gajić

Нема коментара:

Постави коментар