петак, 28. јун 2013.

Održan Vidovdanski vašar u Loznici



 Na lozničkom buvljaku u prigradskom naselju Klupci danas je održan tradicionalni Vidovdanski vašar, koji je posle Malogospojinskog šabačkog vašara, najveća pijaca severozapadne Srbije.

Hiljade ljudi iz Podrinja, Rađevine, Mačve ali i Semberije iz Republike Srpske, od ranog jutra krenulo je da oseti vašarske čarolije i uz put nešto pazari.

Vašarište zauzima površinu od tri hektara, a podeljeno je na prostore za ulične prodavce, ugostiteljske šatre i zabavni park.

 

Deca su uglavnom pohodila zabavni park, muškarci su se odmarali pod šatrom, dok su žene neumorno obilazile štandove sa raznovrsnom robom.

Piće se pod ugostiteljskom šatrom plaćalo od 120 do 200 dinara u zavisnosti od ambijenta i atraktivnosti izvođača zabavnog i muzičkog programa. Kilogram vašarske prasetine koštao je 1.200, a
kilogram jagnjećeg pečenja 1.600 dinara.

Narod godinama dolazi na loznički Vidovdanski vašar, ne žaleći ni vreme ni novac. Uglavnom sa njega odu zadovoljni, jer su pazarili ono što su hteli, nešto jeftinije nego što bi učinili na drugom mestu.

Zadovoljni su i trgovci koji su stigli iz svih delova Srbije, jer im je današnji dan bio prilika da prodaju i onu robu, koju u drugim prilikama ne bi mogli prodati.

Pored Vidovdanskog u Loznici se tokom godine održava još jedanvašar - 28. avgusta na Veliku Gospojinu.

Нема коментара:

Постави коментар